Weetjes

  • De naam "Auvergne" komt van de Gallische Averni, een stam die er ooit huisde en hun gebied met verve verdedigde tegen de Romeinen die het Centraal Massif binnentrokken om het te koloniseren. Op het plateau van Gergovie, zuidelijk van Clermont-Ferrand, behaalde Vergincetorix een overwinning door tegen het Romeinse leger stand te houden. Hij is nog steeds een nationale held.
  • De Auvergne is een prachtig gebied midden in Frankrijk, bijna zo groot als Nederland. De regio bestaat uit vier departementen waar het overal goed toeven is. Het is ook een regio met contrasten. In het noorden de Allier, het departement met de gelijknamige rivier. L'Allier is een grindrivier die zich grillig door het landschap slingert. Het landschap is niet sensationeel maar lieflijk heuvelachtig en groen, doorsneden met riviertjes en langzaam hoger wordend naar de Montagne Bourbonnaise. Naar het zuiden kom je in het ruigere landschap met de gorges en vulkanen.
  • Het Massif Central omvat een groot deel van de Auvergne. Je zou kunnen zeggen dat dit zo'n 5000 jaar geleden een redelijk explosief gebied was. Het is een woest en ruig landschap van vulkanen, rivieren, kratermeren en veel, heel veel groen. Leisteen en oeroud graniet vormt het plateau van het Massif Central.
  • Clermont-Ferrand is natuurlijk de stad van het Michelin-mannetje en Le-Puy-en-Velay is een prachtige stad op de route van de St. Jacobs pelgrimstocht. Bij deze stad ligt ook de mooie vallei van de Loire die in Auvergne ontspringt. Het departement Haute - Loire kent overigens ook de streek van de Gorges de L'Allier met veel lieftallige dorpjes en genoeg beken en riviertjes die een domein vormen voor vissers. Wat is er nou leuker dan je eigen verse zalm vangen?
  • De Auvergne is een rustige streek en nodigt uit tot wandelen. De wegen zijn er over het algemeen rustig. Maar als je op zoek gaat naar de top van de Puy de Dome dan zul je zeker niet de enige zijn en vormt voor fietsers een uitdaging!! Deze 1465 meter hoge 'puist' is mateloos populair bij toeristen. Op de top heb je wel een mooi uitzicht over de omgeving (als het helder is).
  • Het wijngebied rond Saint-Pourçain is één van de oudste wijngebieden van Frankrijk. Het is een onverwacht mooi gebied met vele wijngaarden en proeverijen, zeker een bezoek waard. De witte Saint-Pourçain is heerlijk en werd in de oude tijden al aan het hof geschonken. Op flanken van de Montagne Bourbonnaise vind je Côte Roannaise, eveneens een klein wijngebied rond Ambierle, met frisse rode en smaakvolle witte wijnen.

Kijk voor meer informatie op: www.cr-auvergne.fr