Weetjes

Onze naam

Het 'chez' in de naam 'Chez le Pré' duidt normaal gesproken op de woning van de bewoner (chez nous = bij ons thuis, chez le Pré = bij mijnheer Le Pré thuis). Hier is de naam van wellicht een historische eigenaar aan het perceel blijven hangen, zoals op vele plekken gebeurde. Wij hadden ervoor kunnen kiezen een andere naam te nemen, maar 'Chez le Pré' deed ons wel denken aan de naam 'Camping Vroeg-in-de-Wei', die we voor de grap hanteerden voor kampeerweekenden die we in onze vroegere woonplaats organiseerden.

Adres zonder straatnaam

In de buitengebieden van Frankrijk worden meestal geen straatnamen gebruikt. De naam van het perceel is het adres, aangevuld met een postcode en plaatsnaam. Chez le Pré ligt op de grens van 2 gemeenten: Trézelles en Servilly. Het huis hoort bij Trézelles, daarom staat ons adres op die gemeente, het ligt in z'n geheel echter veel dichter (2km) bij Servilly. Zoekt u ons daarom niet in Trézelles maar rijd door naar de D32 = de weg naar Servilly. Bij de ingang van ons weggetje staan oranje bordjes met het Chez le Pré logo, dan is het nog zo'n 800 m.

Adel

Lapalisse is de naam van het nabij gelegen stadje met zijn prominente kasteel. Het kasteel is gebouwd tussen de 11e en de 13e eeuw en wordt sinds 1430 bewoond door de familie de Chabannes. Er zijn een aantal salons fraai gerestaureerd en in originele staat ingericht. Het kasteel is te bezichtigen. De roemrijke geschiedenis van kasteel en bewoners staat beschreven op de muur van de bakkerswinkel bij de markt.